Commitment of Traders Report
 • Poročilo COT (Commitment of Traders) najdemo v CFTC (Commodity Futures Trading Commision) poročilu. S COT indikatorjem lahko potrdimo vstop v pozicijo. Pomembna definicija v procesu analiziranja poročila COT je neto pozicija. Neto pozicija je razlika med odprtimi dolgimi in odprtimi kratkimi pozicijami vsake skupine na trgu. 

 • Neto pozicija = Dolge pozicije – Kratke pozicije 

 • Če neto pozicija raste, potem se število dolgih pozicije povečuje hireje kot število kratkih pozicij. To se pojavi, ko se nove dolge pozicije odpirajo in/ali kratke pozicije zapirajo. Pri CFTC poročilu ni pomembna vsaka številka posebej, ampak dinamični vzorec. 
 • Na trgu so pomembni veliki špekulatorji, ki so v CFTC poročilu Non-commercial group ali Large Speculators (investicijski skladi) in Commercial group (Hedge skladi), katerih logika je drugačna od logike investicijskih skladov. Investicijski skladi sledijo logiki vskaega vlagatelja: kupi, ko misliš da trgi lahko zrastejo in prodaj, ko misliš, da trgi lahko padejo. Logika hedge skladov je ravno obratna: ko trgi padajo oni kupujejo in ko trgi rastejo oni prodajajo. Hedge skladi uporabljajo finančne trge za zaščito pren nepredvidenimi in škodljivimi premiki cen na trgih. Vključujejo proizvajalce in potrošnike dobrin, s katerimi se trguje na trgih. Hedge skladi ponavadi odpirajo pozicije za zaščito tveganja realnega sektorja ekonomije.

 • VELIKI VLAGATELJI
cot1
 • Gibanje cene in neto pozicije pri investicijskih skladih: Ko cena raste, investicijski skladi povečujejo svoje neto pozicije, torej več dolgih kot kratkih pozicij.
cot2
 • Ko veliki vlagatelji predvidevajo, da se bodo trgi obrnilli, začnejo zapirati prvotno odprte dolge pozicije in začnejo povečevati kratke pozicije. Kot rezultat, se bodo tudi neto pozicije znižale. V tem primeru se indikator neto pozicij obrne. Nova nižja vrednost indikatorja na neto poziciji bo nižja od prejšnjega. Če vlagatelji predvidevajo, da se bo trend obrnil v medvedji in če vlagatelji to gibanje podprejo, bo vsaka naslednja najvišja vrednost indikatorja neto pozicije nižja kot prejšnja. 
 • So tudi situacije, ko veliki vlagatelji fiksirajo del svojega dobička odprte pozicije. Ponavadi to naredijo v bližini podpor ali odpor (tedenskih in mesečnih timeframov) ali po močnem in hitrem premiku na trgu, ko smatrajo, da je logično zapreti vsaj del pozicije, ker se lahko zgodi korekcija z enako močnim momentom.
cot3
 • To bo v indikatorju izgledalo kot povečanje neto pozicije, vendar povečanje ne višje od prejšnjega vrha. Taka sprememba ponavadi ne pomeni spremembe trenda. Najvčkrat indikator v takem primeru nadaljuje v prvotni smeri, ko veliki investitorji zopet začnejo odpirati kratke pozicije. 

 • HEDGE SKLADI 
 • Hedge skladi delujejo ravno nasprotno velikim vlagateljem.
cot4
cot5
 • optionclue.com

- AUD/USD
- bombaž
- BTC/USD
- CAD/USD
- CHF/USD
- Dow Jones Industrial Average
- EUR/USD
- GBP/USD
- zlato
- JPY/USD
- kava
- kakav
- baker
- Nasdaq 100
- naravni plin Henry Hub
- Nikkei 225
- NZD/USD
- paladij
- platina
- S&P 500
- srebro
- nafta WTI