10 pravil Boba Farrella
 • Njegovih 10 pravil trgovanja:
 • 1. TEČAJI SE VEDNO VRNEJO K DOLGOROČNEMU TRENDU. Trend, ki se v kratkem času preveč oddalji od dolgoročnega drsečega povprečja, se vedno vrne nazaj k njemu. Pa naj bo to navzgor ali navzdol. 
DBB_2022-01-26_08-33-01
 • 2. HITER SKOK TEČAJEV NAVZGOR BO POVZROČIL HITER SKOK TEČAJEV NAVZDOL IN OBRATNO. Tečaji, ki se izstrelijo v eno smer, se bodo prav tako izstrelili v nasprotno smer. Podobno nihalu. Višji je skok, nižji bo padec. 
NDX_2022-01-26_08-42-04
 • 3. TOKRAT NE BO NIČ DRUGAČE, EKSCESI NIKOLI NISO TRAJNI. Vedno se bodo našle delnice, ki bodo močno prekašale povprečje, vendar to nikoli ne traja večno. Na borzah špekulacija niso nič novega. Balon se napihne in poči.
NDX_2022-01-26_08-49-53
 • 4. KO TEČAJI RASTEJO ALI PADAJO Z EKSPONENTNO HITROSTJO, SE PREMAKNEJO DLJE, KOT SI LAHKO MISLITE IN NE DELAJO POPRAVKA VSTRAN. Čeprav vemo, da se bodo bodo tečaji prej ali slej obrnili nazaj d dolgoročnemu povprečju, se trenutni trend lahko raztegne na zelo dolgo obdobje. In ko se ta trend enkrat konča, sledi strma korekcija.  
 • 5. POPOLDANSKI INVESTITORJI NAJVEČ KUPUJEJO NA VRHU TRENDA IN NAJMANJ NA DNU. Povprečen investitor je najbolj trend pozitiven blizu vrha trenda in najmanj trend pozitiven na dnu trenda. To kaže barometer investitorskega razpoloženja greed / fear. V teoriji najbolj pozitivno razpoloženje (greed) pomeni vrh trenda in najbolj negativno razpoloženje (fear) dno trenda.
money.cnn.com/data/fear-and-greed

money.cnn.com/data/fear-and-greed

 • 6. STRAH (fear) IN POHLEP (greed) STA MOČNEJŠA KOT DLGOROČNI RAZPLET. Ne pusti čustvom, da vplivajo na tvoj dolgoročni načrt. Plan your trade and trade your plan. Pripravi se na različne scenarije, da boš pripravljen na morebiten hiter obrat. Hitri premiki na rgih lahko sprožijo čustvene izpade in nepravilne odločitve. Ohrani mirno glavo takrat, ko jo drugi izgubljajo.
 • 7. TRGI SO MOČNI, KO ZAVZEMAJO VELIK IN ŠIBKI, KO ZAJEMAJO MAJHEN DELEŽ BLUE-CHIP IMEN. Ko smer drži malo število delnic, ostale se gibljejo v nasprotno smer, je možnost obrata trenda velika. Samo nekaj delnic velikih podjetij ne more držati smeri trenda. Delnice malih in srednje velikih podjetij tudi morajo slediti temu trendu. 
IWM_2022-01-26_09-17-44
 • 8. MEDVEDJI TREND IMA TRI STOPNJE - STRM PADEC, KRATEK ODBOJ IN SLEDENJE NEGATIVNEMU TRENDU. Negativni trendi se navadno začnejo s strmim padcem tečajev. Sledi kratek razprodajni odboj, ki ne doseže več prejšnjih višav. Razprodaja, ki temu sledi je počasnejša z več vmesnimi manjšimi vzponi in padci, ki sledijo slabšanju  fundamentalnih podatkov. 
IWM_2022-01-26_10-12-36
 • 9. KO SE VSI ANALITIKI IN NAPOVEDI SKLADAJO, SE BO ZGODILO NEKAJ DRUGEGA. Ko vsi analitiki izdajajo nakupna priporočala za delnico, ostane samo še ena pot. Navzdol. Predobri sentimenti sestavljalcev poročil in analitikov je lahko opozorilo. Investitorji naj bi kupovali pozabljene delnice in delnice, ki se jih držijo slabe novice. Nasprotno, prodajali naj bi, ko o njih krožijo samo še dobre novice in se o njih začne govoriti pri frizerju. Takšna strategija ponavadi nagradi potrpežljive investitorje. 
 • 10. BIKOVSKI TRENDI SO VEDNO BOLJ ZANIMIVI KOT PA MEDVEDJI. Vedno je lepše videti trg ki gre severno, kot pa trg, ki gre južno.