Archive for the ‘Mala hiška’ Category

Tloris moje nove hiše

Hiša ima vse, kar imajo tudi velike hiše. Razlika je samo v tem, da v tej hiši za posamezen del lahko namenimo precej manj prostora. To pomeni, da mora biti prostor za normalno življenje veliko bolj racionalno porabljen. Hiša je namenjena bivanju 2 oseb. Velikost je primerljiva z enosobnim stanovanjem ali garsonjero. Toda to je samostojna hiša, na svoji parceli, s svojo teraso in svojim vrtom, kar nekaterim pomeni bistvo bivanja. Obenem pa tudi minimiziramo stroške bivanja in vzdrževanja, kar je danes tudi zelo pomemben faktor.

V bistvu na tlorisu lahko vidite samo dva ločena prostora (poleg spalnice v nadstropju). To sta kopalnica z WC-jem in bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Stopnice, ki vodijo v nadstropje niso strme, lahko bi rekli, da so normalnih dimenzij. Na to opozarjam zato, ker ima veliko podobnih hiš, namesto stopnic lestev ali zelo strme stopnice. S tem prostor, kjer bi stale stopnice namenijo za druge stvari. Vsi pa nimamo radi strmih stopnic oz. lestev. Res je, da ne greš velikokrat po teh stopnicah (vendar vsaj dvakrat dnevno). Ampak vsi se bomo enkrat postarali in bo hoja ali plezanje po stopnicah postala težava. To je največji razlog, zakaj sem se odločil za “normalne” stopnice.

No seveda, ta hiša je, kot sem že napisal, primerna za bivanje največ dveh oseb. Torej v obdobju ko te starši postavijo iz svoje hiše na cesto, ali pa potem, ko sam postaviš otroke na cesto in ostaneš sam s svojo partnerico / partnerjem. Velike dvo ali tronadstropne hiše takrat postanejo prevelike in predrage. Zato je odločitev za selitev v manjšo hišo popolnoma na mestu, veliko hišo pa prepustiš večjim mladim družinam.

Moja-Hisa-tloris-pritlicje1

Življenje pet članske družine v hiši na kolesih

Takole pravijo:

Končno smo dobili hišo, katero vam z veseljem predstavljamo. Nas pet, dve mački in morski prašiček živimo v majhni hiši v enem od KOA kampov. Hiša je dolga 12,2 metra in  široka 3,66 metra.

Idejo o gradnji hiše smo dobili s prebiranjem spletnih novic (tinyhousetalk.com). Medtem ko smo iskali posestvo, kjer bi lahko zgradili svojo hišo, smo slučajno naleteli na načrte za hišo, katera je bila najbližje tistemu, kar smo si želeli. Zgrabili smo priložnost in se čim prej preseliti iz 158 kvadratnih metrov velikega stanovanja v 41 kvadratnih metrov veliko hiško. Bila je odlična ideja.

Originalni članek z nakaj fotografijami si lahko ogledate tukaj.

 

 

Najdeno na: tinyhousetalk.com

Moja hiša

Hiša ima 35 kvadratnih metrov bivalne površine v pritličju in slabih 14 kvadratnih metrov površine v galeriji. V pritličju sta dva prostora: kopalnica in večji prostor, ki vključuje hodnik, kuhinjo in dnevno sobo. V nadstropju je manjša galerija, ki je urejena kot spalnica. Ob hiši je še terasa s 25 kvadratnimi metri površine.

Zunanje stene so lesene okvirne konstrukcije debeline okoli 25 cm s šestimi nosilnimi stebri. Stene bodo izolirane z 20 cm debelo kameno volno. Hiša ima tri okna (malo okno v kopalnici, okno v kuhinji in zaradi nizkega stropa nižje okno v spalnici), vhodna vrata in balkonska vrata z izhodom na teraso.

Dvokapna streha bo prav tako lesene konstrukcije, krita s pločevino s posipom. Strešna konstrukcija bo naslonjena na kapni legi, ki bosta ležali na daljših stenah ter slemensko lego, ki bo naslonjena na krajši steni ter nosilec galerije. Med nosilci in pod njimi bo steklena volna debeline vsaj 22 cm.

Hiši pa ne sme manjkati niti dimnik, kajti ogrevali jo bomo na lesno biomaso.

Tudi terasa bo lesena. Postavljena bo na 9 točkovnih betonskih nosilcev. Lesena konstrukcija nad teraso ne bo nosila strehe, ampak bo služila zgolj kot opora rastlinam, ki jo bodo pokrivale in delale senco bivalnim prostorom v hiši v vročih poletnih dneh.

Moja Hisa3

Moja Hisa2

Moja Hisa1

Vas divjih cvetlic

Skupnosti ljubiteljev malih hiš (v originalu tiny house community) so v ZDA zelo pogoste. Kot že ime pove, tam prebivajo ljudje, ki prisegajo na tovrsten način življenja. Vas divje cvetlice ponuja veliko tako za mlade kot tusi sterejše stanovalce. Posestvo ponuja ribnik, sprehajalne poti, bazen, površine za druženje, celo domače živali so dobrodošle. Na vrtovih, ki jih prav tako ponujajo lahko pridelujete svojo zelenjavo. V vasi lahko prebivate stalno ali samo občasno. V vsakem primeru, ko vas ni doma sosed poskrbi za najnujnejša dela okoli hiše.

Wildflower1

Wildflower2

Wildflower3

Wildflower4

Wildflower5

Wildflower6

Wildflower7

Wildflower8

Wildflower9

Najdeno na: tinyhousetalk.com

Več o skupnosti: thevillageofwildflowers.com

La Chanchita – tretje življenje avtobusa kot avtodoma

La Chanchita je Mercedes-Benz avtobus izdelan leta 1966. Preden je bil predelan v tovorno vozilo, je bil namenjen prevozu potnikov v Buenos Airesu. Novi lastniki so mu namenili še tretje življenje. Življenje avtodoma.

Predelava je trajala 9 mesecev. Namen predelave je bila izposoja avtobusa obiskovalcem, predvsem avanturistom in ljubiteljem ekstremnih športov, da bi lahko bolje spoznali Južno Ameriko. Javni transport ni dobro razvit, zato potrebuješ, če potuješ v odročne kraje, drugačen prevoz. S tem avtobusom si popolnoma neodvisen od drugih. Lastniki so smučarji, zato je avtobus na cesti tudi pozimi. Zato je vozilo predvsem dobro izolirano in opremljeno s pečjo na drva, kar nudi dobro in poceni ogrevanje.

Ker je poraba energije v takšnih vozilih zelo  pomembna, notranjost osvetljujeo 12 V LED svetilke. Vgrajen je tudi električni pretvornik iz 12 V v 220 V. Tako se lahko z električno energijo napajajo tudi računalniki in telefoni.

Za oskrbo z vodo skrbita 2 rezervoarja. Večji 350 litrski je vgrajen zunaj pod avtobusom, manjši 150 litrski pa v notranjosti. Pozimi, ko so temperature pod lediščem, se zunanji ne uporablja in tako preprečimo zmrzovanje vode.

Na avtobusu je prostora za 5 oseb. Ima vso opremo, ki jo potrebujete za vsakdanje življenje: vodo, elektriko, tuš, wc, peč na drva, kuhinjo,…

Chanchitabus1

Chanchitabus2

Chanchitabus3

Chanchitabus4

Chanchitabus5

Chanchitabus6

Chanchitabus7

Najdeno na: tinyhousedesign.com

Njihova stran: chanchitabus

Caravan, hotel iz mini hiš

Hotel, vsaj imenujejo ga tako, se nahaja v Portlandu (Oregon, ZDA). Je precej unikaten in eden redkih hotelov te vrste na svetu. V bistvu je to zbirka šestih mini hiš površine med 8 in 16 kvadratnih metrov, ki so namenjene namestitvi gostov. Vse hiše so izdelali lokalni graditelji. Vsaka hiša je zgodba zase, ki razkriva graditeljev smisel za oblikovanje in ureditev bivalnega okolja. Za nočitev v eni takih hiš boste odšteli od 145 ameriških dolarjev naprej.

THHotel1

THHotel2

THHotel3

THHotel4

THHotel4

THHotel6

THHotel5

THHotel7

Najdeno na tinyhousehotel.com

 

Stanovanje v Londonu s šestimi sobami v eni

Malo stanovanje v Londonu ima vse kar imajo veliki in kar potrebujete za življenje.

Moderna in udobna hiša na kolesih

Hiša na kolesih, ki sta jo lastnika po svojih načrtih zgradila v 4 mesecih. Za izgradnjo sta porabila nekaj manj kot 23.000 ameriških dolarjev. Skupaj z opremo je bila cena nekaj več kot 33.000 ameriških dolarjev. Je okoli 8,5 m dolga in 2,5 m široka. Hiši ima okoli 20,5 m2 uporabne površine ter še 2 podstrešna prostora skupaj s skoraj 12 m2 površine. Hiša je moderna in kljub svoji površini nudi veliko udobja.

Izvedbe in materiali iz katerih so zgrajene male hiše

Male hiške so lahko iz različnih materialov in v različnih izvedbah.

  • zidana
houseplans.co

houseplans.co

  • lesena
occupycorporatism.com

occupycorporatism.com

  • kovinska (v tem primeru v hišo predelan transportni kontejner)
homedecorreport.com

homedecorreport.com

  • samostojna hiša
chameleon-interiors.blogspot.com

chameleon-interiors.blogspot.com

  • v sklopu nekega drugega, običajno večjega objekta (v tem primeru v stanovanje predelana pralnica)
tinyhousetalk.com

tinyhousetalk.com

  • mobilna na kolesih
countrylife.com

countrylife.com

  • nepremična
tinyhouseliving.com

tinyhouseliving.com

Male hiše v številkah

Še nekaj dejstev glede življenja v malih hišah….podatki so sicer za ZDA, kjer je gibanje najbolj razvito.

thetinylife.com

thetinylife.com

Follow us
RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram