Archive for the ‘Moja hiša’ Category

Tloris moje nove hiše

Hiša ima vse, kar imajo tudi velike hiše. Razlika je samo v tem, da v tej hiši za posamezen del lahko namenimo precej manj prostora. To pomeni, da mora biti prostor za normalno življenje veliko bolj racionalno porabljen. Hiša je namenjena bivanju 2 oseb. Velikost je primerljiva z enosobnim stanovanjem ali garsonjero. Toda to je samostojna hiša, na svoji parceli, s svojo teraso in svojim vrtom, kar nekaterim pomeni bistvo bivanja. Obenem pa tudi minimiziramo stroške bivanja in vzdrževanja, kar je danes tudi zelo pomemben faktor.

V bistvu na tlorisu lahko vidite samo dva ločena prostora (poleg spalnice v nadstropju). To sta kopalnica z WC-jem in bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Stopnice, ki vodijo v nadstropje niso strme, lahko bi rekli, da so normalnih dimenzij. Na to opozarjam zato, ker ima veliko podobnih hiš, namesto stopnic lestev ali zelo strme stopnice. S tem prostor, kjer bi stale stopnice namenijo za druge stvari. Vsi pa nimamo radi strmih stopnic oz. lestev. Res je, da ne greš velikokrat po teh stopnicah (vendar vsaj dvakrat dnevno). Ampak vsi se bomo enkrat postarali in bo hoja ali plezanje po stopnicah postala težava. To je največji razlog, zakaj sem se odločil za “normalne” stopnice.

No seveda, ta hiša je, kot sem že napisal, primerna za bivanje največ dveh oseb. Torej v obdobju ko te starši postavijo iz svoje hiše na cesto, ali pa potem, ko sam postaviš otroke na cesto in ostaneš sam s svojo partnerico / partnerjem. Velike dvo ali tronadstropne hiše takrat postanejo prevelike in predrage. Zato je odločitev za selitev v manjšo hišo popolnoma na mestu, veliko hišo pa prepustiš večjim mladim družinam.

Moja-Hisa-tloris-pritlicje1

Moja hiša

Hiša ima 35 kvadratnih metrov bivalne površine v pritličju in slabih 14 kvadratnih metrov površine v galeriji. V pritličju sta dva prostora: kopalnica in večji prostor, ki vključuje hodnik, kuhinjo in dnevno sobo. V nadstropju je manjša galerija, ki je urejena kot spalnica. Ob hiši je še terasa s 25 kvadratnimi metri površine.

Zunanje stene so lesene okvirne konstrukcije debeline okoli 25 cm s šestimi nosilnimi stebri. Stene bodo izolirane z 20 cm debelo kameno volno. Hiša ima tri okna (malo okno v kopalnici, okno v kuhinji in zaradi nizkega stropa nižje okno v spalnici), vhodna vrata in balkonska vrata z izhodom na teraso.

Dvokapna streha bo prav tako lesene konstrukcije, krita s pločevino s posipom. Strešna konstrukcija bo naslonjena na kapni legi, ki bosta ležali na daljših stenah ter slemensko lego, ki bo naslonjena na krajši steni ter nosilec galerije. Med nosilci in pod njimi bo steklena volna debeline vsaj 22 cm.

Hiši pa ne sme manjkati niti dimnik, kajti ogrevali jo bomo na lesno biomaso.

Tudi terasa bo lesena. Postavljena bo na 9 točkovnih betonskih nosilcev. Lesena konstrukcija nad teraso ne bo nosila strehe, ampak bo služila zgolj kot opora rastlinam, ki jo bodo pokrivale in delale senco bivalnim prostorom v hiši v vročih poletnih dneh.

Moja Hisa3

Moja Hisa2

Moja Hisa1

Follow us
RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram