Archive for June, 2013

POD Avstrija ali začasno opravljanje storitev v Avstriji

Za občasno ali začasno delo v Avstriji in tudi nekaterih drugih državah EU, EGP in Švicarske konfederacije je potrebno oddati predčasno letno prijavo za opravljanje reguliranega poklica. To predčasno letno prijavo določa Direktiva Evropskega parlamenta in sveta 2005/36/EC o priznavanju poklicnih kvalifikacij.

In ko se enkrat tega lotiš, te mine vsa delovna vnema do turističnega vodenja v Avstriji. Vendar pa na koncu, ko razvozlaš vse dokumente in zahteve, katere ti pošiljajo avstrijski državni organi, vidiš, da je vse skupaj precej enostavno. Fotokopirati, overiti in prevesti je potrebno nekatere dokumente in jih poslati na spodnji naslov na Dunaj.

  • Fotokopijo potrdila o vpisu v register turističnih vodnikov (vsako leto ga prejmete ob podaljšanju licence od GZS) overite in jo dajte prevesti.
  • Fotokopijo potrdila o strokovni izobrazbi in usposobljenosti za turističnega vodnika (potrdilo, ki ste ga prejeli, ko ste opravili izpit za turističnega vodnika na GZS) overite in jo dajte prevesti.
  • Fotokopijo izkaznice turističnega vodnika overite. Fotokopirati je potrebno obe strani izkaznice. Pazite, da imate nalepljeno nalepko tekočega leta.
  • Fotokopijo osebnega dokumenta.

Prevoda dokumentov v nemški jezik sta po nekaterih informacijah lahko celo navadna, vendar jaz sem poslal sodna…za vsak slučaj. Dokumente lahko overite pri notarju ali na upravni enoti. Poleg teh dokumentov potrebujete še izpolnjen Dienstleistunganzeige. Kot poklic navedite Fremdenführer.

Vse naštete dokumente pošljete na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve na Dunaj. Naslov je naveden na Dienstleistungsanzeige. Ministrstvo ima, če se ne motim, 30 dni časa, da vam odgovori (ponavadi to traja okoli dva tedna). Ko vam iz Dunaja vrnejo domumente preverite, če ste vpisani na njihovi strani. Po letu dni (na strani je tudi navedeno od kdaj do kdaj vam prijava velja), ko vam prijava poteče ponovite postopek.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na nacionalne kontaktne točke, katerih seznam je tukaj.

Če ima kdo kakšno drugačno izkušnjo od moje, mi jo sporočite.

Follow us
RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram