Archive for November, 2013

Narediti notranja vrata kot nova

Za obnovo starih vrat potrebujete veliko časa in veliko potrpežljivosti. Prvi rezultati so vidni šele po veliko vloženih ur dela. Rezultat so kot nova notranja vrata.

Začetno stanje je bilo precej neugledno. Razpoke v laku, odstopljena barva, mehurji, odrgnine, udarnine itd. Za sprejemanje gostov nikakor.

Poškodovana vrata

Poškodovana vrata

Vso to staro belo barvo je bilo potrebno odstraniti. Lahko jo odstranite z odstranjevalcem barve, kar je enostavneje in hitreje, če je na vratih samo en sloj barve. Na naših vratih je bilo teh slojev veliko, zato je bilo potrebno barvo odstraniti s fenom za idstranjevanje barve in strgalom. Za razne okrogline in profile strgalo prilagodimo obliki, da je delo enostavnejše.

Čiščenje vratnega krila s fenom za odstranjevanje barve

Čiščenje vratnega krila s fenom za odstranjevanje barve

Odstranjevanje barve iz podboja

Odstranjevanje barve iz podboja

Po odstranitvi debelega sloja barve se pokažejo razne napake, ki jih je potrebno zamaskirati. Glede na to, da bodo naša vrata na koncu bela, smo uporabili bel akrilni kit za les. Zamaskirati je potrebno čim več napak, kajti ko nanesemo lak, so vidne tudi najmanjše napake.

Kitanje

Kitanje

Postopek kitanja večkrat ponovimo. Po samo enem kitanju površina ne bo gladka.

Vrata po kitanju in pred brušenjem

Vrata po kitanju in pred brušenjem

Torej, postopek kitanja ponovimo večkrat z vmesnim brušenjem. Začnemo z brusnim papirjem št. 60 in končamo s št. 120.

Brušenje

Brušenje

Ko mislimo, da so vrata dovolj gladka in pripravljena za lakitanje, nanesem najprej osnovni lak. Naša barva je bila bela. Najprej s čopičem nanesemo barvo na profile in razne neravnine, potem pa še na ravne površine. Na ravne površine je najbolje, če nanašamo z valjčkom.

Najprej s čopičem pobarvamo profile

Najprej s čopičem pobarvamo profile

Po prvem nanosu se vam bo zdelo, da površina nikoli ne bo bela. Zato osnovno barvo nanesemo dvakrat, na njo pa še dva sloja končnega laka. Vsak sloj posebej (osnovni in končni lak) smo brusili z brusnim papirjem št. 280. Po prvem nanosu laka nekatere napake postanejo vidne, torej je potrebno ponovno kitanje in brušenje.

Potem pa še ravne površine z valjčkom

Potem pa še ravne površine z valjčkom

Mi smo nanšali alkidni lak bele barve, 9010 po RAL barvni lestvici. 9010 zato, ker rjavo barvo lepše pokriva in je tudi ob lakiranju in tudi kasneje manj občutljiv. Odločali smo se med vodnim akrilnim in alkidnim lakom. Na koncu je zmagal alkidni zaradi enega razloga – dlje časa se suši in se zato tudi lepše razlije po površini. Najbolje je, da je površina v ležečem položaju. Akrilni lak pa je hitreje suh in je zaradi tega površina manj gladka.

Vrata štirikrat barvana

Vrata štirikrat barvana

Končnega sloja laka ne smemo več brusiti, ker površina izgubi svoj sijaj!

Isti postopek smo ponovili tudi pri oknih.

Obnovljeno okno

Obnovljeno okno

Kar je pri obnovi starih oken in vrat najbolj pomembno je brušenje in lakiranje. Pa zopet ponovitev postopka. Vse dokler niste zadovoljni s svojim delom.

Rovaniemi

Rovaniemi je prestolnica finske Laponske. Leži zelo na severu, točno na polarnem krogu. Sliši se neverjetno, vendar je čisto zares, največje mesto v Evropi. Vsi verjetno poznamo Božička, ki nas vseskozi gleda iz svojega Korvatunturija ter njegovega Rudolfa, ki dela samo en dan na leto. Rovaniemi ni samo Božiček, je priljubljeno zimsko in poletno središče, kamor prihajajo iz celega sveta polnit svoje baterije. Ponuja vse kar je v povezavi z naravo in v naravi. V bližini je živalski vrt s polarnimi živalmi, pozimi iz Kemija zapeljete z ledolomilcem ali noč prebijete v hotelu iz ledu, lovite ribe, smučate, se sprehodite na bližnji hrib in tako naprej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tam sem preživel skoraj dva meseca, november in december v 2007. Moram reči, da je že v zgodnjem novembru pokrajina dobila zimsko podobo. Travo je prekril sneg, reke in jezera so dobila ledeni oklep. Temperatura se je kmalu spustila tja do 15°C pod ničlo. Vendar ni ostala ves čas tako nizko. Ko zjutraj na termometru vidiš, da je samo 5°C pod ničlo, si rečeš: “Uf, danes je pa toplo”. Domačini pravijo, da je temperatura lahko tudi do 35°C pod ničlo. To pa ni več tako toplo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čisto drži, da se smučarska sezona tukaj začne že v začetku novembra. Vse pa se dogaja pod lučmi. Dneva je ob koncu decembra samo za okoli 3 ure. Tam med 11. uro dopoldan in 2. uro popoldan je najbolj svetlo oziroma je dan. Vendar to sploh ni tako moteče. Vse je osvetljeno, poleg tega pa sneg naredi vse skupaj bolj svetlo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokrajina tu postane bolj razgibana, več je hribov pa čeprav je najbližji mestu samo 210 metrov nad morjem (Rovaniemi je okoli 80). Višje proti severu se odpraviš, višji postajajo. Še vedno je vse poraščeno z gostimi gozdovi, ki jih prekinjajo široke reke in velika jezera. Po teh gozdovih se sprehajajo jeleni, ki naj bi jih bilo na Laponskem več kot ljudi. Vsak jelen, ki ga boste srečali, ima svojega lastnika, zato ga ne poskušajte kar tako pospraviti v hladilnik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Namen bivanja tam je bil predvsem delaven, vendar pa je bilo poleg dela tudi nekaj zabave, športnih aktivnosti in raziskovanja Laponske. December je tam zelo zaposlen mesec. Britanci drvijo tja na obisk k Božičku, zraven pa se še peljejo z motornimi sanmi ter pasjo in jelejno vprego. Prijetno s koristnim. Domov sem prišel z veliko novih izkušenj in spoznanj o pokrajini in ljudeh. Ljudje so, če odmislim soseda, ki nikoli ni rekel “hei”, prijazni in pripravljeni pomagati. Tudi jelenčke sem imel priložnost spoznati malo bolje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pot domov je bila dolga. No ja, prav toliko kot pot od doma do tja. V Romaniemi sem ubral pot skozi Češko, Poljsko in Baltske države najprej v Helsinke, potem pa skoti Tampere na sever. Proti domu sem jo ucvrl skozi Švedsko, Dansko in Nemčijo. Dolga je bila 3.700 km. Prav toliko kot v nasprotno smer. Toliko v eno smer.

026 Poropuisto

Follow us
RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram