Archive for February, 2014

What to do if you have just one day in Slovenia

If you ask me, I would go trekking to Triglav Lakes Valley. Starting point is Bohinj, more precise, a park place near waterfall Savica at the head of Bohinj valley. Technically is an easy trekking, but it might take you about 9 to 10 hours to come around. Start is easy walk through the forest, to warm yourself up. Soon after it starts. Soon you will, as we say, eat your knees. Soon you will be sorry you went this way. But it’s nothing more than just a steep ascent to the top of Komarča to the first Triglav lake named The Black Lake. In a second you forget how you suffered while climbing up the hill. Six lakes are still to follow if you walk up to the end of the valley under Mt. Kanjavec. Firs of all you need about 1,5 hour to climb Komarča and reach The Black Lake, about half of it is quite steep. From The Black Lake you need another 1,5 hour to reach first mountain refuge on the way, Triglav lakes mountain hut. The path goes through the larch and spruce forest, through the valley, ascending slowly to 1.600 metres above sea level. Just by the hut are next two lakes.

In the hut you can taste some good typical Slovenian dishes as jota or ričet. If you have just one day and you have to return back to Bohinj, and you don’t want to go back the same way, follow the signs for Komna (if you have more than one day, you can continue toward Triglav and see all seven lakes). The path takes you over rolling karstic high plateaus and green vivid, mostly abandoned pastures. You can see all the colours of the world caught in the flowers, bushes and trees. After 2,5 hours of easy walking by the Hut under Mt. Bogatin you reach old Austrian way leading from Bohinj to Krn lake and surrounding mountains, which was a supplying connection of high importance in World War 1. In 15 minutes after Komna mountain hut. From Komna mountain hut a splendid view to Bohinj lake opens. You see Vogel ski resort, two Bohinj valleys and hill Rudnica in between, Pokljuka plateau and Jelovica plateau. To the starting point is just 2,5 hours left. All the way you follow the military way. Don’t forget to visit Savica waterfall!

triglavska jezera 005

triglavska jezera 007

Stolček

Za stolček ne potrebujemo veliko materiala niti ne kaj dosti časa. Lahko celo uporabimo vse tiste ostanke, ki se nam skozi čas naberejo v delavnici in za kaj večjega niso uporabni. Najdaljši element je namreč dolg samo 335 mm. Za izdelavo sem poleg lesa (lahko je les katerekoli vrste) rabil še:

  • lepilo za les
  • 20 moznikov Ø8×40 mm
  • 4 vijake 4×35 mm
  • akrilni lak za les na vodni osnovi

Najprej je potrebno pripraviti vse potrebne elemente (debelina x širina x dolžina v mm):

  • noga 35x35x335 – 4 kosi
  • prečka 20x30x180 – 4 kosi
  • prečka 20x70x180 – 4 kosi
  • pritrditev plošče 20x20x170 – 2 kosa
  • zgornja plošča 20x310x310 – 1 kos

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zgornja plošča izdelana iz enega kosa ne bi bila preveč stabilna, zato sem jo zlepil iz elementov širine 30 do 100 mm. Vsi ostali elementi so lahko tudi nelepljeni. Ko so bili elementi poskoblani na dimenzijo, sem na robove zaokrožil z rezkarjem (r=6 mm) in elemente tudi zbrusil. Sledilo je sestavljanje. Potreboval sem vrtalni stroj, sveder za les 8 mm in čepe za označevanje izvrtine. Najprej sem naredil izvrtine v prečnike, v vsakega na vsako stran po dve ter izvrtine s čepi prenesel na noge ter tako dobil točno pozicijo za izvrtino na nogi. V izvrtine prilepim moznike, prečnike namažem z lepilom ter vse skupaj stisnem s svorami. Odvečno lepilo pobrišem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na dva nasprotna zgornja prečnika prilepim še letvici za pritrditev zgornje plošče ter na ti dve s 4 vijaki pritrdim zgornjo ploščo. Seveda moram vmes počakati da se lepilo posuši, čas je odvisen od vrste in proizvajalca lepila (glej navodila za uporabo lepila). Sledi samo še lakiranje stolčka. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stolcek

Budimpešta

Glavno mesto Madžarske leži v osrčju Evrope – Budim na desnem ali zahodnem bregu Donave, Pešta pa na levem oziroma vzhodnem bregu. Je živahno in hrupno mesto z več kot 2 mio prebivalcev. Vsak peti Madžar živi v Budimpešti. Budim in Pesta skupaj predstavljata politično, trgovsko in industrijsko središče Madžarske. Če govorimo zgolj zgodbo o Budimpešti se začne šele leta 1873, ko se hribovita Budim in Stari Budim (Obuda) na zahodnem bregu Donave združita z ravninsko in industrializirano Pešto na vzhodnem in tako tvorita takrat imenovano Pest-Budo.

Grajski hrib

Grajski hrib

Grajski hrib

Grajski hrib

Na obrobju gozdnatih gričev na zahodnem bregu Donave je sezidan stari Budim, ki je postal sredi 14. stol. sedež ogrskih kraljev. Zato so v njem prebivali častniki in uradniki. V Pešti na ravnem levem obrežju Donave so živeli obrtniki in trgovci. Stari Budim (Obuda) je bil trg s kmetijskim pridihom. Čas cesarsko-kraljevske monarhije je prinesel Budimpešti gospodarski razcvet. Naglo so se razvile strojne tovarne, mlini in železarne, ladjedelnice, pivovarne in tobačne tovarne. Nastalo je za tiste razmere veliko industrijsko mesto, prebivalstvo je zaradi priseljevanja močno naraslo. 50 let dvojne monarhije (1867-1918), imenovanih tudi zlata doba stavbenikov, je odločilno izoblikovalo podobo mesta. Takrat so zgradili mostove čez Donavo, široke ulice, ceste. Niso hoteli, da Budimpešta zaostaja za Dunajem. Staro z barokom in renesanso zaznamovanim središčem Pešte so porušili. Povsod so zrasle zgradbe, ki so si nadele podobo prejšnjih dob. Dobili so največjo parlamentarno zgradbo na celini v neo-gotskem stilu, grajsko palačo v neo-baročnem in Ribiško trdnjavo v neo-romanskem. Podobo so dopolnile neo-renesančne: Državna opera in Akademija znanosti. Pridružile so se jim tudi hiše v secesijskem slogu. Prva električna železnica je po ulicah Budimpešte zapeljala v 1887, devet let kasneje pa so končali prvo progo podzemne železnice. Leta 1918 je mesto imelo 1 mio prebivalcev. Po propadu Avstro-Ogrske monarhije je Budimpešta izgubila veliko zaledja in postala veliko prevelika za močno skrčeno državo. Kot glavno mesto Madžarske je tudi administrativno, poslovno in kulturno središče. S populacijo dveh milijonov je metropola prebivališče za 20% vseh prebivalcev Madžarske.

Parlament

Parlament

Prvi naseljenci so na bregovih Donave živeli že pred nekaj stotisoč leti. Večjo naselbino so zgradili Rimljani v 5. stoletju, ko so se začele velike selitve narodov za obrambo imperija pred vdori plemen iz vzhoda. Zgradili so garnizijsko mesto s 6.000 do 10.000 vojaki. Zgradili so tudi amfiteater – ostanki so vidni v bližini Arpadovega mosta in trdnjave v sredini Marcius 5 trga. Madžari do se na tem področju naselili 5. tisočletij kasneje (leta 896), ko Buda in Pesta nista bili večji od vasi. Arpad naj bi postavil tabor na otoku Csapel južno od Budimpešte. Sla po osvajanju jih je vodila proti zahodu, dokler se njegev sin Geza ni ustalil in sprejel pokristjanjevanje. Krščansko vero so sprejeli zgolj zaradi nacionalne varnosti. Sin Štefan je nadalejval delo in ga je papež leta 1000 uradno priznal. Vendar pa vsi niso hoteli sprejeti krščanske vere. Ustvarila se je močna poganska proti-krščanska koalicija, katere člani so leta 1046 škofa Gerharda, Štefanovo desno roko, na vrhu griča ubili. Ta grič so poimenovali po njem. Do tedaj sta bili Buda in Pesta nepomembni vasi. Središče kraljestva je bil najprej Esztergom, kasneje Szekesfehervar. V 12. stol. so francoske in nemške trgovce spodbujali, da so se naseljevali na bregovih Donave in bodoče glavno mesto je začelo dobivati na pomenu. Večji razcvet sta doživeli v 12. stoletju, ko so se naselili tuji trgovci. Mongoli so leta 1241 požgali Pesto do tal, zato so se prebivalci nasellili na drudo Stran Donave na Budo. Donava je naslednje leto zamrznila in Mongoli so uničili še ta del mesta. Zaradi smrti vrhovnega kana, se je vojaški poveljnik Batu kan vrnil domov, da bi ga nasledil. V tem času je Bela IV na vseh strateških točkah po Madžarski zgradil utrdbe, tudi na Budi (13. stol.). Leta 1301 dinastija Arpadov izumre. Kralj Charles Robert pa je 50 let pozneje v Budo preselil sedež kraljevine iz Višegrada v Budo. Njegov sin Louis veliki je začel z izgradnjo gotske kraljeve palače in takrat je mesto cvetelo, kot še nikoli. Ruševine so sedaj del Muzeja zgodovine. Zgradili so tudi novo cerkev in samostan, karege ostanke so vključili v hotel Hilton. Francoski trgovci so se naselili v Fortuna ulici, italijanski v Orszaghaz, nemški v bližini Matijeve cerkve, židje pa so imeli svojo molilnico in pokopališče. Budim je dosefel vrhunec v času vladanja Matije Korvina (1458-90). V tistem času so imeli tudi eno največjih knjižnic v Evropi.

Donava

Donava

Po Matijevi smrti je Madžarska zdrsnila v propad. Vrstili so se nemiri in upori kmetov zaradi nevzdržnih razmer in izkoriščanja. Zgodil se je upor kmetov pod vodstvom Gyorgya Dozsa, ki so ga ob zadušitvi upora živega zažgali. Takšno državo v razsulu ni bilo težko zasesti. Leta 1526 so Turki premagali madžarsko vojsko pri Mohacsu. To je bil začetek 150 letne okupacije. Turki so bili v glavnem na slabem glasu, kar je bilo pozitivnega ob umiku so bile terme. Večino cerkva so spremenili v mošeje. Leta 1686 so Budim ponovno zavzele združene evropske sile. Papežu Inocencu XI, ki je pohod financiral, pripisujejo največ zaslug. Njegov kip sedaj stoji na Hess Andras trgu pred Matijevo cerkvijo. Ko so Hapsburžani premagali Turke je bil grad Buda uničen. Madžari so se otresli enih tujcev in so takoj dobili druge. Habsburžani so jim vladali iz Dunaja. Avstrijci so veliko prispevali predvsem na področju arhitekture. Budo so ponovno zgradili v baročnem in neo-klasicističnem slogu, ki je bil tedaj v modi, v mesto pa so se naselili bogati madžarski trgovci. Vendar boj za neodvisnost ni ugasnil. Vsake toliko časa je izbruhnil upor. Ferenc Rakoczi (1703-11) Ignac Martinovics (1975) sta bila vodja uporov. Kasneje, ko so videli, da na ta način ne bodo prišli do cilja, so začeli z mirnimi sredstvi. Velik zagovornik je bil Istvan Szechenyi (1791-1860). Njegov oče je naredil projekte za Narodni muzej in most Szecheniyi (Verižni most). Leta 1848 pride do razglasitve neodvisnosti in postavitve madžarske vlade. Lajos Batthyany je bil prvi predsednik vlade. Leto kasneje Avstrijci hočejo obračunati z revolucionarji, vendar neuspešno, dokler jim na pomoč ne priskoči Rusija. Batthyany je bil obsojen izdaje in s svojimi 13 generali usmrčen. Nekateri so bili mučeni in zaprti, nekateri so pobegnili v tujino. Leta 1867 je zaradi določenih sprememb prišlo do odločitve o dvojni monarhiji. Leta 1896 so v Budimpešti praznovali tisočo obletnico prihodaMadžarov na to ozemlje. V Mestnem parku je bila ob tej priložnosti razstava in veliko prireditev. WW1 je uničila iluzije trajnosti in blaginje. Ker je bila močno povezana z Avstrijo se je med vojno znašla na strani Avstrije in Nemčije ter tako med poraženci. Zrasla je neodvisna republika na veliko zmanjšanem ozemlju. Mihaly Karoly je leta 1919 postal prvi predsednik. Zaradi lakote in bolezni je prišlo do upora in komunisti pod Lelo Kunom so za 133 dni prevzeli oblast. Miklos Horthy je s svojo vojsko 25.000 mož zavzel Budimpešto in poskušal pridobiti nazaj ozemlja, ki jih je Madžarska izgubila po WW1. Zato se je v WW2 priključil Nemčiji in tako ponovno spravil Madžarsko na stran poražencev. V zadnjih dnevih 2. svetovne vojne so nemški vojaki ob umiku podrli vseh sedem mostov, ki povezujejo oba bregova Donave. Leta 1945 so nadzor nad mestom prevzeli Sovjeti. V povojnih letih se je komunistična oblast utrdila. Leta 1956 se je zgodil upor pod vodstvom Imre Nagya. Leta 1990 imajo prve demokratične volitve, 1991 pa izstopijo iz Varšavskega pakta. Danes je tudi turistično mesto. Znamenitosti je veliko: grajski hrib, Ribiška trdnjava, parlament, Trg junakov, spomeniki preteklih obdobij, pogled čez Donavo, uživate lahko v uličnih kavarnah, restavracijah in nočnih klubih, sprehodu na Budo, ob Blatnem jezeru ali mestih višje ob Donavi. Našli boste veliko trgovin, avenij z drevoredi, parkov in muzejev.

Follow us
RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram