Archive for February, 2015

Spomenik žrtvam nemške invazije v Budimpešti

Spomenik žrtvam nacistične okupacije stoji na vzhodnem delu Trga svobode (Szabadsag ter). Spomenik predstavlja Madžarsko, ki je upodobljena kot nadangel Gabrijel, kateri v roki drži štefanovo krono in jo napada nemški imperialistični orel.

Spomenik, ki naj bi bil namenjen vsem židovskim in nežidovskim Madžarom, je sprožil veliko polemik in protestov, ki so bili uperjeni proti postavitvi spomenika oziroma njegovi odstranitvi. Če hočemo razumeti zakaj toliko polemik, moramo pogledati nazaj v madžarsko zgodovino, natančneje v čas pred in med 2. svetovno vojno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Madžarska je bila po 1. svetovni vojni na strani poražencev. S podpisom Trianonske pogodbe so izgubili 66 odstotkov predvojnega ozemlja. Najprej se zgodi Krizantemska revolucija, marca 1919 pa v revoluciji oblast prevzame socialistično – komunistična koalicija pod vodstvom Bele Kuna in nastane Sovjetska republika. Imela kratko življenjsko dobo. Že junija 1919 se režim sesuje. Na oblast pride admiral Miklos Horthy, častnik v avstro-ogrske mornarice in vodja konzervativno-nacionalistične koalicije. Kot regent Madžarske je uradno predstavljal kralja Karla IV., apostolskega kralja Madžarske. Horthy je vladal naslednjih 24 let, avtoritarno, vendar vseeno pustil delovanje parlamenta in opozicije. Tisti, ki so bili v opoziciji so bili radikalni nacionalisti in fašisti in zahtevali bolj odločne korake pri reševanju židovskega vprašanja. Pod njihovim pritiskom je Madžarska vedno bolj padala pod vpliv nacističnega režima. Ko je Nemčija v Evropi začela risati nove meje, je Madžarska z njihovo pomočjo in pomočjo Italije, ponovno pridobila ozemlja. Novembra 1940 se pridružijo silam osi in tako s svojo vojsko sodelujejo v napadu na Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leta 1941 je na Madžarskem (vključno s pridobljenimi ozemlji) živelo 825.000 Židov, okoli 6 odstotkov celotne populacije. Vključenih je tudi 100.000 Židov, ki so sprejeli krščansko vero, vendar so bili po zakonih iz let med 1938 in 1941 klasificirani kot Židi. Razveljavljen je bil enakovredni status z Madžari, ki je bil sprejet leta 1867. Prepovedane so bil poroke Židov in nežidov. Zanje je bilo prepovedano opravljanje nekaterih poklicev, delo v javnih službah, služenje v vojski, opravljati pa so morali prisilna dela pod nadzorom madžarske vojske. Do nemške okupacije marca 1944 je zaradi mraza in slabe zdravniške oskrbe umrlo 27.000 Židov. Poleti 1941 so madžarske oblasti deportirale 20.000 Židov, večino iz Podkarparske Rutenije. Januarja 1942 je madžarska vojska pobila 3.000 Židov in Srbov v Novem Sadu. Ko pa so nemške oblasti zahtevale izročitev Židov, madžarskih državljanov, je, kljub velikemu pritisku radikalcev, predsednik vlade Miklos Kallay to zavrnil. S tem je ohranil življenje mnogim madžarskim Židom. Po drugi strani pa lahko beremo tudi (Budapest Telegraph), da je bil Eichmann navdušen nad sodelovanjem Madžarske pri reševanju židovskega vprašanja.

Potem ko je madžarska vojska leta 1943 na reki Don utrpela hude izgube, se je vlada nameravala začeti pogajati z zavezniki o predaji. Vendar pa so Nacisti na vsak način želeli, da Madžarska še naprej ostane v vojni in se bori na strani sil osi. Tako so 15. oktobra 1944 zamenjali horthiyev režim s pro-nemškim. Nacistična agresija je bila povod v deportacijo več kot 430.000 madžarskih Židov v koncentracijska taborišča.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spomenik posvečen žrtvam nacistične agresije med drugo svetovno vojno so delavci postavili v nedeljo 20. julija 2014 ponoči, dva dni po zmagi Fidesz-a na volitvah. Trg je zaprlo in varovalo 100 policistov. Zjutraj so opozicijski politiki in še okoli 200 drugih protestnikov podrli ograjo in spomenik obmetavali z jajci. Budipeštanci svoje nestrinjanje izražajo tudi s prižiganjem sveč in puščanjem raznih predmetov pred spomenikom. Pripadniki opozicije spomeniku napovedujejo kratko življenjsko dobo. Takoj po menjavi oblasti po padel tudi ta spomenik. Postavitev spomenika so kritizirali Židovska skupnost in opozicija. Menijo, da vlada želi s tem režim admirala Horthya in takratne Madžarske države oprati krivde za sodelovanje v holokavstu in s tem popolnoma prevaliti krivdo na Nemce, zanemarja pa dejstvo, da je bil odgovoren za smrt milijona Madžarov, od tega je bilo dve tretjini Židov.

Prenovljen Kossuthov trg v Budimpešti

Madžarska 15. marca praznuje državni praznik. To je obletnica izbruha revolucije leta 1884, ko je Madžarska začela svojo vojno za neodvisnost proti Avstrijskemu imperiju. Praznovanje praznika leta 2014 je bil še posebej poseben, ker so tega dne odprli prenovljen Kossuthov trg pred zgradbo parlamenta. Projekt imenovan Imre Steindl, po arhitektu parlamenta, je bil velik gradbeni projekt, ki je vključeval ureditev 8 hektarjev velike površine okoli parlamenta. Prenova je stala 27 mrd HUF ali okoli 93 mio EUR. To je bila največja prenova kompleksa od njegove izgradnje ob koncu 19. stoletja.

Trg pred parlamentom

Trg pred parlamentom

Za Madžare je to glavni trg državnosti in demokracije, simbolično središče boja za neodvisnost, glasnik narodne zavest. To je trg spominov ter civilnega in političnega življenja. Trg ki je urščen na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Na njem stoji drog z izobešeno madžarsko zastavo, ki jo stražita dva vojaka. Na njem najdemo tudi spomenike osebnostim, revolucionarjem in velikim možem nacije. Glede na to, da je parlament ena bolj obiskanih zgradb v Budimpešti, so uredili informacijski center za obiskovalce in muzej, ki se nahajata pod trgom. Parkirišče za avtomobile so iz trga preselili pod njega, kjer so uredili parkirno hišo za 540 vozil. Motorni promet čez trg je prepovedan, prehod je dovoljen samo tramvajem, kolesarjem in pešcem. Promenada ob Donavi je odprta za ves promet. Trg je postal bolj zelen in odprt.

Na novem, tako kot so bili tudi na starem, lahko najdemo več spomenikov, ki so posvečeni možem iz madžarske zgodovine, v glavnem politikom in državotvorcem.

Načrt trga

Načrt trga

Lajos Kossuth in Ferenc II. Rakoczi si pred glavnim vhodom v parlament stojita nasproti. Desni je spomenik Kossuthu. Kossuth je predstavljen kot član vlade Lajosa Batthyanya, ki je vladala med leti 1848 in 1849. V tej vladi je bil minister za finance. Kasneje je prevzel vajeti revolucije in upora proti avstrijski nadvladi. Rakoczi je tudi vodil enega od uporov proti Avstrijcem in sicer upor med leti 1703 in 1711. Izkoristil je šibkost Avstrije po bitkah s Turki, vpletenost Avstrije v Špansko nasledstveno vojno in ponujeno pomoč francoskega dvora.

Vladna ekipa grofa Lajosa Batthyanya

Vladna ekipa grofa Lajosa Batthyanya

Trg s parlamentom v ozadju in spomenikom Rakocziju pred njim

Trg s parlamentom v ozadju in spomenikom Rakocziju pred njim

Istvan Tisza (na desni strani parlamenta) je bil madžarski politik, predsednik vlade in član Akademije znanosti. Ubit je bil leta 1918 v Krizantemski revoluciji (ko ni bil več predsednik vlade), ko so oblast prevzeli socialisti in ustanovili Madžarsko socialistično republiko. Na levi strani parlamenta stoji (v času obiska sicer še ni stal) spomenik grofu Gyuli Andrassyu. Sodeloval je pri oblikovanju Avstrijsko-madžarskega kompromisa. Leta 1867 ga je cesar imenoval za prvega predsednika vlade delno samostojne Madžarske.

Istvan Tisza

Istvan Tisza

Velik del trga je posvečen moriji, ki se je zgodila na trgu 25. oktobra 1956. Pod trgom se nahaja spominska soba, v kateri je skozi filme prikazan dogodek, ki je zaznamoval upor proti sovjetskemu komunističnemu režimu. Dogodki še danes niso popolnoma razjasnjeni.

Tudi radikalni madžarski poet Attila Jozsef je dobil nazaj svoje mesto, mesto z lepšim razgledom, bližje Donavi.

Kako zgraditi malo hiško

Zelo lepo in nazorno prikazana izgradnja hiške na kolesih, od temeljev do strehe. V samo nekaj več kot 4 minutah.

Follow us
RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram