Mala hiška, veliko potovanje

Pojem mala hiška si lahko interpretira vsak po svoje. Za nekoga je hiša s 70 kvadratnimi metri bivalne površine že mala hiša, za drugega s 35. Običajo o mali hiši govorimo, ko ima hiša med 6 in 90 kvadratnimi metri bivalne površine. Odvisna je od osebne presoje, vaših potreb in števila oseb, ki živijo v hiši. Največji problem pri selitvi v hišo z manjšo bivalno površino so običajno prav potrebe. Ko se odločiš za takšno življenje se moraš biti predvsem pripravljeni odpovedati vsemu prostorskemu luksuzu, ki ga ponujajo velike hiše. Več prostora imamo, več nepotrebnih stvari se nabira v hiši. Vsaj običajno je tako. Torej, ko živiš v mali hiši, vedno pomisliš, kaj kupiš. Nered je nočna mora za življenje v mali hiški. To pomeni tudi imeti tri ali štiri skodelice. Preden kupiš karkoli, se moraš vprašati: kakšnemu namenu bo nova stvar služila, ali s to stvarjo lahko nadomestiš katero od stvari, ki jo že imaš, povečaš funkcionalnost ter kje v hiši bo stvar imela svoje mesto. Če na ta vprašanja ne moreš odgovoriti, stvari ne potrebuješ. Ker imaš manj prostora za shranjevanje imaš manj stvari in jih tudi manj potrebuješ. Hočeš ali nočeš, v takšnem življenju ne smeš imeti velike potrebe po materialnih dobrinah. To lahko štejemo kot prednost, ki pa še zdaleč ni edina.

tinyhousegiantjourney.com

Izgradnja hiše je veliko cenejša, za to ne potrebuješ najemati dragih posojil, za katere boš naslednjih 40 let vsak mesec namenjal nezanemarljiv del svojega zaslužka. Po načrtu, ki ga lahko kupiš, lahko hišo zgradiš celo sam, kar gradnjo še dodatno poceni. Manj denarja v prihodnjih letih bivanja nameniš tudi vzdrževanju. Manjša površina fasade, manj oken, manjša streha… In seveda manj časa, ki ga namenjaš za čiščenje.

tinyhousetalk.com

tinyhousetalk.com

Ker pa je manj tudi več, smo največ pridobili na svobodi. Več časa, denarja in energije namenimo tistim stvarem in dejavnostim, ki nas osrečujejo. In to je največji smisel življenja v majni hiški.

Leave a Reply

*

Follow us
RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram